Siirry suoraan sisältöön
Home » Blogi » Taekwondo vyöarvot ilmaisevat filosofisen merkityksen

Taekwondo vyöarvot ilmaisevat filosofisen merkityksen

  • tehnyt
Taekwondo on näyttävä laji.

Taekwondo vyöarvot kertovat oppilaan tason, mutta myös kuvaavat filosofista merkitystä. Vöiden värit vaihtelevat jonkin verran jopa kansainvälisellä tasolla. Kun päätyy korkeimmalle tasolla eli mustaan vyöhön, sen jälkeen tulevat käyttöön dan -arvot. Ne alkavat ykkösestä ja päättyvät yhdeksikköön. Myös vyön sidontatapa hiukan vaihtelee. Vyön sitominen kertaalleen vartalon ympäri tulee ITF -tyylistä ja WT -tyylissä se kietaistaan kahdesti vartalon ympäri. Vyö on silloin myös hieman pidempi.

Taekwondo vyöarvot eli oppilasarvot

Vaikka vyön värit jonkin verran vaihtelevat, ovat ne yleisimmillään seuraavat. Vasta-alkajalla vyö on valkoinen ja taso on silloin 10. Tasolla yhdeksän vyö on valkoinen, mutta siinä on keltainen raita/natsa. Tasolla kahdeksan väri on keltainen ja siihen lisätään vihreä raita tai natsa, kun päädytään seuraavalle tasolle. Tason kuusi vyöväri on vihreä ja sinisellä raidalla tai natsalla onkin jo seuraavalla tasolla.

Tasolle neljä mennään sinisellä vyöllä ja astetta ylemmäs päädyttäessä lisätään punainen raita tai natsa. Tasolla kaksi on punainen vyö sekä ykköstasolla vyö on punainen mustalla raidalla tai natsalla. Taekwondo alkeiskurssi alkaa siis valkoisesta vyöstä. ATA eli American Taekwondo Associationin vyömääritykset lähtevät tasolta 9 ja siellä ei ole lainkaan käytössä natsoja vöissä. Värit ovat: valkoinen, oranssi, keltainen, maastoväritys, vihreä, purppura, sininen, ruskea ja punainen

Mustavyö

Kaikkein korkein vyötaso on mustavyö. Niissä dan -arvot ilmoittavat, millä tasolla mustan vyön käyttäjä on. 9 dania on korkein. Kunkin dan -tason vaatimukset on määritelty hyvin tarkkaan käsikirjassa. Näiden lisäksi on olemassa myös kunnia-arvoja, joita on myönnetty postuumisti joillekin lajin legendoille. Myös diplomaattisia kunnianosoituksia on myönnetty esimerkiksi Putinille, Venäjän presidentti, sekä Obamalle, joka oli Yhdysvaltain presidentti.

Avainsanat:
Tämä sivusto käyttää evästeitä taatakseen sinulle parhaan mahdollisen käyttäjäkokemuksen